Annual Grand Meeting MCS 2015

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Konon nak post this entry 2 days ago but unfortunately my busy schedule prevented me from typing, acece busy lah sangat. Anyway lets jump directly to today's topic. So what's up with AGM MCS? Okay actually AGM stands for Annual General Meeting, while MCS stands for Malay Culture Society. Annual General Meeting basically mcm nak isytiharkan the new high committees so that it will be easier in future if members kenal siapa HiComs. And paling penting ada free food! Ye Dylla ye, dari haritu tak habis habis dengan free food hehe who doesn't like free food right? :p 

Dylla macam sibuk lah juga hari Isnin time AGM ni berlangsung. Pagi tu ada CSU (Clinical Skills Unit) pukul 8am. History taking pun sangkut sangkut lagi sebab belum study diseases and symptoms. It is not easy I tell you. While jotting down the chief complaint you must already have all expected diagnosis and symptoms in your mind. Takpe Dylla, you can do this! Plus bila depan a group of people, Dylla tend to fikir nak tanya apa kat patient and kurang confidence :/ Bila makan confident terlebih pulak hahaha. Anyway after CSU, Dylla ada PBL (Problem Based Learning). Dapat 1 issue and kena discuss tu case pasal apa etc. Then ada kelas and CBL (Case Based Learning). Time kelas tu memang dah tak tahan, kepala macam biasa dah jadi roller coaster haha teruk betul perangai. Nasib dah baca dulu so alhamdulillah boleh lah jugak masuk telinga eventho tersengguk-sengguk hehe. 

AGM started at 8pm. At first macam risau lah takut pula event ni hambar krik krik but syukur ramai juga yang support and hadir malam tu. Cara nak invite; "Food provided! Tak payah fikir nak dinner apa" haha. This AGM was the first event handled by us, the new high committees of MCS, alhamdulillah everything went well on that day. Looking forward to more upcoming events in future.

Here is a video made by Nisa and I which was showed to the audiences on that day. Enjoy! Saja nak acah pandai buat video hehe. 

Belanja candid satu hehe



P/s: Low quality bcs Blogger didn't allow me to upload video more than 100mb tsktsk.

Till here guys! :)

Seronoknya Belajar Medic!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.


Today was a tiring day and I am extremely exhausted right now, hehe saja nak acah penat melampau. Tajuk seronok tapi first ayat penat, kontra sangat ye tu Dylla haha. I had 4 lectures and a medical museum session (MMS). Tomorrow I have Pbl ONLY because clinical group 1 will be having their first clinic visit. Tbh I can't wait for my turn! Boleh jumpa patients betul and clerk case puas puas weeeee. Kena betul betul mahir history taking, apa nak tanya semua before pergi sana. Currently we're having Cardiovascular System (CVS) Module so everything we learn is related to CVS including MMS, PBL, clinical session etc. 

Bila dah start module by systems ni baru rasa macam wahhh medic ni seronok rupanya haha. First time I fall in love with Medic. I look forward for every lectures, MMSs, PBLs and even clinical sessions! Rasa macam excited every time going to classes, hahaha tudia budak skema. My late grandfather who I love the most had heart problems. Somehow learning cardiovascular system not only makes myself feel closer to Allah swt, but also to my grandfather. Bila belajar pasal jantung, how the blood flows, how does it functions, how does it beats, selalu terfikir "Subhanallah, hebatnya ciptaan Allah. Macam mana darah ni tahu je nak kemana." And bila masuk bab penyakit, macam mana boleh kena myocardial infarction (haipp, no medical jargon here! Hehe sorry), heart attack, jantung tersumbat, sakit dada, selalu pula teringat datuk. "Ohh macam ni lah datuk rasa sakit dada.." "Time ni lah maybe datuk kena sudden cardiac death so ada masa 1 hour je." "Ohh haah datuk pernah buat bypass." 

Almost every single time when learning bout heart reminds me of datuk. Even time belajar ECG (Electrocardiogram; yang ada tajam tajam, kalau orang tu meninggal jadi straight) tadi pun terfikir alaa time dulu datuk kat Red Zone (zon dalam hospital untuk orang yang paling kritikal) tak belajar lagi so tak faham, kan best kalau dah belajar. Time clinical pun teringat datuk. During clinical session we learned on how to detect heart problems by physical examination. Tak accurate sangat but berguna juga. Then terfikir "Kalau datuk ada lagi boleh suruh datuk jadi patient, seronok ni sebab boleh tahu betul betul." Looks like I really miss datuk haha sorry :') 

Anyway tadi time dalam kelas mengantuk gila gila dah macam roller coaster dah kepala. Nasib lah dah baca sikit sikit before class so takde lah blur sangat. Then tetiba before habis class yang last, Dylla cakap kat Sanaa, "Eh eh dah lama kan heart kita pump blood." Then Sanaa replied, "Haah tak pernah dia rest." Hmmm betul juga kan? Lama dah jantung kita pump blood. Macam Dylla dah 21 tahun kot jantung tak pernah berhenti bekerja! Aww rasa sayang terlebih pula kat jantung hehe. So kalau sayang, kena lah jaga elok elok. Macam mana nak jaga elok elok? Kena exercise, makan makanan yang sihat and yang paling penting.. jangan merokok! Kalau rasa macam sedih kita takde itu takde ini, ingat lah kita still ada heart yang beats for us every single 0.8s (normal). Don't simply give your heart fully to anyone because s/he can break it less than our heart beats. Hehehe okay till here tata! 

Semoga semangat Dylla begini sehingga tamat Semester 10, amin!


Ps: Dylla nak minta maaf kepada pemenang cabutan bertuah sebab Dylla belum ada kesempatan untuk post hadiah. Nanti InshaaAllah bila Dylla free, Dylla post okay. Thank you :) 

Foodylla @ Big Bowl Ice, Batu Berendam, Melaka

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
First of all I would like to apologise for being ver busy lately! I couldn't even spend some time to update my blog ugh. Nampak tak betapa hardworking nya? Padahal report tak siap and manual cssc tak baca haha. So today as I already promised in my instagram, I'm gonna post about Big Bowl Ice. Dah lama dah nak post pasal ni tinggal jari je malas sangat nak type.

So basically everything is about ice. There are 2 types of ice available which are shaved ice and snow ice. The difference is snow ice has many flavours such as chocolate, matcha (green tea if I'm not mistaken), milk and caramel.

Plus, kat sini ada banyak size! Ummi and I chose the normal one. Ada bowl 25x! Kalau beli yang tu untuk sorang pehh boleh makan seminggu haha. Ada sesetengah datang sini reramai then makan yang bowl besar gila tu together.

Taraaa!

Snow ice chocolate with peanut and chocolate syrup

Snow ice chocolate with banana and chocolate syrup

Top left; Shaved ice, fruits and ice cream
Top right; Snow ice caramel with ice cream
Bottom; Snow ice chocolate with banana and choc syrup


Gambar curi from Mr Google

Gambar curi from Mr Google juga

Oh price for bowl yg kecik biasa tu around RM6-9 kot, haha semenjak dah 21 ni dah macam orang tua cepat lupa. I recommend the banana and chocolate! Sedap gilaaaaaaa! Nothing will go wrong with banana and chocolate. I wasn't really favour yang ada fruits banyak banyak tu bcs during my time fruits tu mostly tak manis :( dah lah Dylla ni sweet tooth.

Location:
No 1, Jalan MP 3, Taman Merdeka Permai, Batu Berendam, 75350 Batu Berendam, Melaka 

Contact no:
06-335 2276 

Opening hours:
11:15 am – 12:00 am

Ratings:
Taste: 8/10
Price: 8/10

Moh lah datang Melaka then pergi Big Bowl Ice haha datang Melaka semata-mata nak pergi sini also can hehe. 

Sangap Berjangkit (Contagious Yawning)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

What a tiring day~~~ Tak suka kelas pukul 8, tak suka juga kelas sampai lewat petang. Memang pun ayah ada share dengan IMU, banyak sangat complain haha. I had 4 lectures just now wuaaaa. But luckily the first 2 lectures (9.15-10.15 & 10.30-11.30) were only briefings about CVS module and the so-called new revised assessment. IMU changed their system, for real. And as usual, batch Dylla memang selalu jadi either 'tikus putih' or first timer. Kalau before this medical students kena pass Sem 2, 4 and 5, but batch Dylla, the only batch yang kena pass Sem 2, 3 and 5. Batch after Dylla kena pass Sem 3 and 5 je. This is more complicated than the most complicated relationship in the world, haha okay saja je exaggerate. Takpe takpe ada hikmah. "InshaaAllah bila graduate, kita lah graduates yang paling tough from IMU." Kata-kata nak legakan hati konon haha. 

By the way dalam kelas petang tadi, Dylla tak habis-habis sangap. Ehhh jangan fikir maksud lain -..- Haha orang Melaka and Johor kebanyakkannya panggil menguap tu sangap haha. Dulu ada one time kat sekolah (I studied in secondary school in Selangor), Dylla cakap lah kat kawan Dylla, "Kau ni jangan lah sangap, nanti aku sangap jugak." Then kawan Dylla semua terkejut sbb bagi diorang sangap tu bawa maksud lain hahaha. Certain people cakap menguap tu boleh 'berjangkit'. Betul ke eh? Aippp! Tutup mulut tu. Takkan baru start baca dah menguap kot hehe.



First thing first, kenapa kita menguap? Nak tangkap lalat guna mulut ke? 
Dia rasa lawak tanya orang nak tangkap lalat guna mulut ke *perli diri sendiri* haha. Orang biasa cakap kita menguap sebab tak cukup oxygen (O2). Yes it's true. The act of opening your mouth wide allows as much as possible air to be taken in. Bila kita menguap, udara masuk penuhkan paru-paru kita and sedikit daripadanya dihembus keluar. So lagi banyak lah oxygen yang masuk. Sometimes kita menguap bila letih or bosan. Oh, and kita menguap bila dalam kelas, hmm padahal nak kata tak cukup tidur cukup je haha. Menguap ni sebenarnya involuntary action, iaitu dalam keadaan yang kita tak control. Memang lah boleh control tp usually kita menguap je bila kita nak, kekadang tak sedar pun kan? Haa itu lah maknanya involuntary. 

Macam mana menguap boleh berjangkit? 
While scientists still don't really understand about this phenomenon, ada banyak hypothesis which are currently still being researched. Menarik kan? Menguap pun orang buat research, tak terfikir pun before this. Dylla biasa tahu menguap sebab mengantuk je haha. 

So here are some of the hypothesis:

1.  Fixed action pattern. 
Contagious yawn is controlled by a specific stimulus. Dalam part ni, diorang cakap menguap berjangkit ni ala ala macam "reflex action", which means sorang menguap akan menyebabkan orang yang berdekatan menguap juga. Macam dominos gitu. Susun banyak banyak, tolak satu je tapi yang lain jatuh juga. Bila dah start menguap, kena juga habiskan. Do you think you can stop yourself while you're yawning? Usually impossible, rasa kena juga habiskan menguap, baru puas haha.

2.  Non Conscious Mimicry ("The Chameleon Effect")
Chameleon in bm is sesumpah. Kadangkala kita imitate or tiru perbuatan orang lain secara tidak sengaja. People tend to mimic each other posture and behaviour. Contohnya macam time tengah duduk. Bila orang yg tengah duduk hadapan kita silang kaki, kita pun secara tidak langsung terikut. Scientists believe that chameleon effect ni may be possible because of kewujudan "mirror neuron". Mirror neuron is a type of brain cell yang menyebabkan kita buat benda yang sama bila kita tengok orang lain buat benda tu. Mirror neuron usually penting untuk pembelajaran so that kita boleh belajar and ikut dengan tepat. Kalau cikgu ajar ABC, kita pun ikut ABC, takde lah tetiba 123 pula. Haaa panjang betul explanation, senang cerita tiru gaya orang lain secara tidak sengaja lah hehe. 

3.  Empathy
Empathy, empathy, empathy. Kalau time clinical session, doctors semua tak habis habis suruh tonjolkan empathy betul betul. Empathy tak sama tau dengan sympathy. Dylla pun selalu tersilap dulu. Empathy ni actually is an ability to put yourself in someone else's shoes and partake (ambil bahagian) in their emotion. Dylla tak berapa faham kaitan empathy dengan menguap. Diorang cakap usually contagious yawning ni berlaku sesama kawan and jarang between strangers. Maybe maksudnya kalau kawan menguap sebab mengantuk then kita pun menguap sbb kita try faham dia (eleh cakap jelah mu ngantuk jugak kehkeh). Tapi logik juga kan? Sebab tu dengan strangers jarang. Yelah kalau stranger menguap 10 kali then tetiba kita menguap 10 kali juga nanti takut dilabel psychotic copycat pula hahaha. And contagious yawning ni juga start berlaku dari umur 4 5 tahun ke atas, bila budak dah start boleh fikir bout others' emotions. 

Hmmm menarik juga. Tak sangka the whole entry is about sangap, eh silap I meant menguap hehe. But ni semua hypothesis je, diorang pun still buat research. So nanti bila tetiba menguap, fikir lah apa yg menyebabkan menguap. Orang dekat dengan kita ada yang menguap? Atau kita terfikir pasal menguap? Anda mungkin menjadi saintis yang seterusnya hehe.

Till here tata! 

8 Study Tips

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

How fast a month could leave us.. Hmm time flies really fast. Rasa macam banyak lagi benda tak buat; book reviews, new recipes, habiskan novel Eleanor & Park. Even report untuk Community Project pun tak siap ha ha ha okay tak lawak, baru teringat tak siap homework aiyo. 

Anyway, today I'm going back to Vista and continue my life as a medical student. New system to be learned (Cardiovascular System), new PBL, Clinical and MMS group mates etc. To be honest, I'm not really good at starting a conversation. Well, it depends actually. Kalau rasa nak bercakap memang bercakap non stop but if rasa selesa tak bercakap haaa memang bisu terus haha.

I'm quite nervous. Nervous with everything. I have to plan a brand new strategy on how to study. Not that the techniques I used before wasn't good, it's just that.. I feel like I need a new one hehe. Ya Allah, baru teringat tak ambil lagi result sem lepas. Itu lah siapa suruh IMU tak release result online je, kan dah lupa terus pasal result :p 

Here are some study tips that become part of my plan (which still as a plan, tak mampu consistently buat lagi):

1.  Skim all informations before lecture starts. 
Scan the material and identify the major headings and subheadings. Take some time to memorise them. Ingat apa tajuk tajuk yang lecturer akan ajar kat depan so that kita sentiasa alert. Pre-lecture work should not be more than 10mins/lecture. Sekejap je because sometimes kalau belajar benda baru of course lah kita tak berapa nak faham semua benda kan? So takde lah kita buang masa lama sangat try untuk fahamkan something sampai tak sempat nak study other things. This was what happened to me in the previous semester. Konon nak study before and after lectures tp sebab tak faham time baca before lecture, tak sempat pula nak study after lecture. 

2.  Take note to any definitions and equations. 
Highlight them so that you can memorise them more easy. And for any words that you don't understand, find the meaning straight away. So time lecture takde lah timbul isu tak faham makna word tu ke apa. Unless if the term is a medical term (in my case is medical term), even the dictionary doesn't have the word, then tak perlu lah. Time lecture nanti tanya lecturer :)

3.  Jot down additional notes during lecture.
This is one of the most crucial parts. Certain things you won't get in the lecture notes. So this is what you have to do during the lecture. Emphasise on any comments made by lecturer. Usually I jot down almost everything what lecturers say. Yes everything which is not in the lecture note. Oh mengantuk tu isu biasa, even time before spm dulu haaa muka ni juga lah yang selalu tertidur dalam kelas haha. Bring a lot of water to class. Bila mengantuk je minum air. Kalau still mengantuk, pergi lah toilet and cuci muka hehe. 

4.  Re-study the lecture note. 
Don't procrastinate! Yes, we don't have to study 24/7, nanti boleh jadi gila tapi jangan lah sampai membuang masa 24/7. Take control of yourself. Focus on what you're studying. Set masa, maybe after 1 hour of solid reading then take a break for 10 minutes ke. You can take frequent breaks but be careful not to take a break too soon. Baru study 5 minit dah pergi scroll instagram, twitter apa semua (noted to myself too hehehe). 

5.  Put away all gadgets. 
Campak jauh-jauh semua gadget. Okay sometimes you can't because maybe you have to use Google, Wikipedia etc. But make sure you don't open any other things that unrelated to what you're revising. Kalau memang tak payah guna gadgets haaa off semua wifi and letak jauh-jauh. Susah kalau dah buka instagram ke twitter time study, tengok tengok 2 jam berlalu hahaha ada je tangan nak buat itu ini. 

6. Keeping up.
Make sure yourself are 'up-to-date'. Hmm I think I wanna set a goal of reviewing 3 lecture notes per day. Maybe it's kinda difficult to keep up all the times, yelah takkan nak study 24/7 kan but try as best as you can. Kalau rasa macam terlupa apa yang belajar semalam, haa cepat cepat pi selak balik and ingatkan. 

7.  Manage time wisely.
Tetiba for this sem rasa macam nak buat jadual lah acece. Just a simple one. Every Sundays, write a to-do-list for the upcoming week. For each day, bahagi 2; 1 bahagian for homework and studying stuffs (including revising, re-studying, siapkan assignments etc) and the other part for my personal thingy. This is one way to keep up. 

8.  Organise your things.
This is something that I'd done for the past semester and will continue for upcoming years. Dylla tak nak beratkan bag and because I have minor OCD haha. I'll always make sure my things are organised.  As for example, I have a file which I put all of the lecture notes for the whole week. Every weekend, I'll take out the notes that have been taught and put them into another file. Make sure you always know where you put your things so that when you need them, takdelah baru nak kelam-kabut cari. 

Cukup lah setakat ni. But lain orang lain cara study. Dylla pun baru nak try consistent dengan 8 tips ni. Some are fast learners and some are slow learners. Dylla sendiri slow learner. Time lecture tu focus macam mana pun mesti ada juga yang tak ingat sangat. Ada kawan Dylla tersengguk pun boleh ingat semua benda haha. Tapi jangan risau, itu tak bermakna kita tak pandai. Cuma kita kena usaha lebih sikit untuk capai apa yang kita nak. Rezeki masing-masing, kan Allah swt dah tentukan :)

Sini ada sedikit pesanan dari penaja (iaitu Dylla sendiri hahaha), memang lah kita kena study study and study tapi that's not a good reason to ignore our responsibilities. Time study, kita study. Time makan, kita makan. Time tidur, kita tidur. Time masa dengan keluarga, kita betul-betul spend time dengan keluarga. Sesekali dengan keluarga, takkan kita nak baca buku time ibu ayah bercakap dengan kita kan? 

And yang paling penting, for Muslims, time beribadah kita buat betul betul. Dulu time zaman jahil terlebih sikit, Dylla selalu fikir "Kalau aku solat cepat-cepat nanti aku boleh study lagi cepat." Astaghfirullahalazim. Over sangat study sampai lupa tanggungjawab kat dunia ni sebagai seorang hamba. Lepas tu baru Dylla tersedar, "Sama juga. Kalau aku cepatkan solat then study, macam mana kalau apa yang aku belajar tu tak masuk?" Selalu ingatkan diri, kalau kita luangkan masa untuk Allah swt dan beribadah dengan tekun, InshaaAllah masa study, apa yang kita buat akan dipermudahkan. And untuk pengetahun semua, beribadah is one way to take a break. Time beribadah lah kita boleh tenangkan hati, lupa kan sekejap pasal duniawi. Then bila dah tenang baru sambung urusan kita, tak rasa ke macam lagi best? Hehe. 

Okay nak kemas barang. Nak balik KL wuaaaaa. Ada masa free Dylla akan update, tata semua!

Upin Ipin Ajar Tangkap Kelkatu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Luqman is my youngest cousin belah ibu. Ibu memang jaga dia every weekdays time Makcu pergi kerja. Dylla pulak memang suka melayan budak kecik haaa kalau tak main tumbuk tumbuk, main baling bantal, geletek geli geli kan ke haha. Umur 21 bukan bermakna tak boleh main camtu kan kan? (Sokong lah sikit hehe).

Tadi time Dylla tengah duduk membuang masa, Luqman pi lari sana sini. Rasa cam nak join je lari lari dalam rumah, ehhh okay tak main je. Tiba-tiba dia datang sambil letak jari telunjuk kat ipad. "Nak Pin Pin." Bahasa pelat Luqman Pin Pin tu maknanya Upin Ipin haha. So Dylla pun buka lah kan youtube cerita Pin Pin dia tu. Kebetulan rasa cam memang nak bermalasan so terjoin pula tengok Pin Pin hehe alasan :p

Cerita Upin Ipin Musim 6 Tajuk "Tangkap Dia". Haaa sabar sabar, tak payah terus on youtube. Bacalah dulu sampai habis nanti Dylla letak cerita tu kat penghujung entry ni okay hehe. Dalam bahagian 1 cerita tu, Upin Ipin tengah siapkan kerja sekolah bila kelkatu 'serang' diorang. Then opah pun datang and ajar macam mana nak kurangkan kelkatu yang main pusing pusing kat hidung haha.

Cara untuk kurangkan kelkatu:
1. Letak besen air bawah satu lampu.
2. Tutup lampu yang lain.
3. Tunggu dan lihat.

Ni apa yang Dylla dapat from that cerita lah haha but tak tahu jadi ke tak. Hehe nanti boleh beritahu Dylla jadi ke tak okay :p

Okay sekarang masuk sesi perbincangan. Ye kau ni Dylla memang suka post kat blog macam nak suruh orang jawab SPM kan haha.

Apa yang jadi kat kelkatu dalam cerita Upin Ipin tu?
Banyak kelkatu masuk ke dalam besen yang berisi air tu. Kenapa? Sebab kelkatu kan suka cahaya jadi oleh sebab kat air tu nampak pantulan cahaya so kelkatu pun pergi lah kat cahaya dalam air tu. Ala ala cam tipu kelkatu lah ni hehe. Tipu kelkatu takpe, jangan menipu orang lain sudah. Menipu and cakap bohong lama lama mencuri (kesitu pula mu ni Dylla).

Kenapa kelkatu suka cahaya?
Kelkatu in English is termite swarmers. Kelkatu ni merupakan satu fasa dalam kitaran hidup anai-anai (termite). Ohhhhh baru tahu. Okay sambung haha. Anai-anai kan suka makan kayu and perabot. So dengar cerita kelkatu ni memang diciptakan sedemikian dengan bermatlamat hidupkan "Di mana ada lampu, di situ ada kayu." Hmmm logik juga kan kan? Subhanallah, ciptaan Allah. Ni setakat yang Dylla pernah terbaca. Pasal lain tak sure pula, kalau ada beritahu lah ye hehe kita sama-sama kongsi ilmu.

Kenapa bila lepas hujan biasanya tinggal sayap je yang banyak?
Ada sesetengah kelkatu ni diorang pi dating. Banyak yang lain pula kena makan dengan cicak muahahaha! Tetiba teringat masa kat sekolah dulu. Time tu musim hujan so banyak gila kelkatu. Kitorang memang tutup semua tingkap pintu, perang habis-habisan dengan kelkatu. Diorang sampai masuk celah-celah pintu sebab banyak sangat! (Time tu SPM so tak sempat pula nak tengok Upin Ipin haha). Bukan kelkatu je yang banyak, cicak luar dorm pun banyak gilaaaaaa! (Lebihkan a supaya orang tahu memang gila banyak kelkatu tu). Diorang buat kenduri besar-besaran. Sampai hati tak jemput :( Hahaha!

Okay setakat ini jelah perkongsian mengenai kelkatu. Ye ye, nak letak lah ni cerita Upin Ipin tu. Ibu Dylla takut tengok Upin Ipin tajuk ni sebab nanti ada time diorang tangkap katak. Lagi ibu takut lagi Dylla sengaja pi duduk sebelah ibu hehehe.


Ps: Dylla prefer sebut kalakatu daripada kelkatu. Sukahati cheq lah hihi
Tata semua! 

Throwback Italy (Day 6) - Pompeii

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Here I am again, talking about Italy hehe. Okay janji, this will be the last one :p

Amaran: Entri ini sangat panjang, kalau rasa mengantuk jangan baca. Takut rosak pula gadget kena ayaq liuq basi hehe. 

(17th June 2010, Thursday)

Today was a sunny day. We went to Pompeii which was about an hour from Colleferro. Alaa Pompeii yang macam Bastille nyanyi tu (ehh eh o eh o ehh eh o eh o~~~) eh ternyanyi pulak hehe.

Pompeii was an ancient Roman city which was almost wiped out by the eruption of Mount Vesuvius in 79 A.D. The eruption lasted for more than 24 hours. They tried to rescue themselves by setting out to flee northwards. But by that time, a dense black cloud of ash has blotted out the light, and the crowds of screaming people fleeing around them were in terror. I got all this information from a lady who guided us all way long in that area. Nampak tak keskemaan mencatat di situ hehehe *gelung angel atas kepala*

We could see some of the things left from the eruption here. Ada patung orang apa semua. Some of them were real. Sedih lah juga tengok ada tu macam tengah tidur, but semua jadi keras mcm batu. We had our best time here although the weather was so hot and I got a terrible sunburn. We tried to follow the tour guide wherever she went to get the important information about Pompei. 













Sunburn teruks #$%&@*$^!


Gunalah Qu Puteh untuk muka yang lebih bercahaya 


Sila pusing kepala 90' sbb Dylla malas nak rotate kan gambar :p




Sibuk je monster ni nak masuk gambar sekali -.-

Before we went back to Colleferro, we went to the beautiful beach of Napoli. Yes, it was very beautiful. The water was clear and blue. We took a lot of pictures together with the delegates. I wished I could bring my family along to look at the beauty of this beach. 

From inside the bus





Meet this lovely lady, Caterina

Aldo (Caterina’s father) fetched Caterina, Giulia, Najja and me to go back home. At night we were having dinner when Benedetta came and called Caterina. They went into Caterina’s room. They seemed busy doing something. Then suddenly they came out of the room and brought out 2 envelopes and 2 things wrapped with silver wrapper. Benedetta gave them to both of us. They asked us to open the envelope and read the card. We couldn’t hide the sadness anymore. Najja cried and then followed by me. We were touched by the words in the cards. They said that they would miss us when we were not in their home later. Caterina’s mother and Benedetta cried too. We were quite ashamed because Giulia was there too. 

Before going to the park, Benedetta asked us if we could follow her to her grandparents’ house. We agreed. We met Caterina’s grandparents. They welcomed us with warm smiles. Caterina’s grandmother couldn’t walk fast because she was too old. A few minutes later, Caterina’s uncle came with a girl and a boy who were his children. Her daughter was very cute.


Caterina’s grandmother said something which was translated by Benedetta. Her grandmother said that she hoped she could see us again. But maybe couldn’t because she was too old and she could die anytime. Her eyes were watery and I started crying. Sedih kot T.T After that, Benedetta sent us back. Benedetta said that she had to say goodbye now because tomorrow, maybe we wouldn’t see her again because we had to go out early. Again, I cried. I hate the word 'ciao' and ‘goodbye' on that night.

(18th June 2010, Friday)

Oh, I wished we could stay for a little bit longer. Everybody was sad, so we tried to cheer ourselves up by singing ‘rasa sayang’ song. We arrived in the airport. Before boarding the plane, all of us hugged each other and cried. It was a very sad moment. Why were we crying? Because we love them. They taught us many things. They taught us what the value of friendship regardless of religion, country and race. TBH, I REALLY MISS ITALY :(

End of Throwback Italy 

More 'Throwback Italy' stories:
Day 1 - Colleferro


Berkesan Ke Nescafe Untuk Stay Up?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Kita mulakan entry kita ni dengan satu gambar. Taraaa!

Ambil gambar nescafe, caption deep #ehhh 

Ramai yang tanya Dylla berkesan tak minum nescafe untuk stay up? To be honest, for me kekadang berkesan kekadang tak pun. Then bangun pepagi mengamuk dalam otak, "Minum nescafe lagi tidur awal, baik tak payah minum hmmphh!" Ada juga time kalau minum then bila nak tidur tak boleh lelap. Mula lah terkebil-kebil mata pandang siling. Konon bayangkan biri-biri lompat pagar, hampeh. Biri-biri ke 1000 campur ada yang jatuh pun tak lelap juga. Haha!

But now dah tukar dah tak minum nescafe. Dylla minum Old Town White Coffee (Hazelnut). Sedappppp! Minum sekali pasti nak lagi! Macam buat iklan lah pulak hehehe.

Gambar cekup dari Mr. Google

Tapi ada few things yang Dylla perasan bila minum nescafe ni.
  • After minum akan ada fasa mengantuk. Kalau lepas fasa tu haaa tak tidur sampai pagi.
  • Rasa nak pergi tandas macam dah minum bergelen-gelen air.
  • Kalau minum banyak sangat mcm time spm dulu selalu rasa kepala berdenyut.

Bincangkan.
(Dah macam jawab spm dah haha)

Kenapa boleh tak tidur sampai pagi?
Waktu pagi, your brain builds up the level of adenosine. When they reach a threshold concentration, they bind to special receptors that send signal which makes your body feels tired and sleepy. Caffeine has the same shape as adenosine, maknanya caffeine boleh ambil tempat adenosine. So bila caffeine ambil tempat adenosine, adenosine dah tak boleh bind kat receptors. That's why tak mengantuk. But coffee macam lagi berkesan sikit daripada nescafe. Mindset je kot haha!

Video credit: Andrew Wong


Kenapa rasa nak buang air sangat-sangat? 
Caffeine ni boleh acts as a diuretic. Apa itu diuretic? Diuretic ni chemical substance yang enhance the formation of urine. Biasa ubat yang mengandungi diuretic diberi kepada orang yang mengalami masalah darah tinggi. Garam akan keluar sekali dengan air (means kurang di absorb ke dalam badan), so pressure dalam darah pun kurang :)

Apa sebab kepala berdenyut?
Ini ada lah salah satu side effect caffeine. Dylla rasa Dylla ada migraine kot tu pasal berdenyut denyut tapi biasa okay je hehe. 

But apa pun, minum biarlah ala kadar. Jangan pula sekali minum sampai 3-4 paket haaa salah lah tu. Caffeine ni sebenarnya bagus tapi jangan terlalu banyak. Ada sesetengah benda kalau terlampau banyak boleh memudaratkan, lain lah kalau perkara-perkara sunat, dapat pahala hehe. 

Oh before I forgot, ni Dylla terjumpa kat satu website ni.


Kalau nak tahu apa tu cortisol time bla bla, sila click SINI. Ye ye SINI lah. Haha annoying pula. Alright nak pi buat kerja lain sat hehe tata!


Throwback Italy (Day 5) - Roman Forum & Colosseum

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.
Here I am again, posting about my journey to Italy.
Mula dah Dylla ni pepagi dah post pasal Italy dia tu.
Hehe sorry!

(16th June 2010, Wednesday)

It was a Wednesday.
(Well, obviously you've stated above, Dylla hmm).
Najja and I were wearing a shawl when suddenly Caterina came in and showed a Pashmina to us.
Oh, I almost forgot.
That day we would visit the Mosque of Rome.
So, the Italians had to wear politely and cover their head.
Caterina asked us was it okay if she wears a shawl.
Of course, it's okay.
Anyone can wear a shawl :)

And then we went to the mosque, which took about 1 hour to arrive there.
The one who kept the mosque in good condition explained about the history of the mosque.
We listened to him attentively.
Budak skema kan, rasa macam pertandingan pulak siapa paling skema, haha!
And then, he called a STAR student to do a demonstration.
If I'm not mistaken, Azri kena laungkan azan.





On that day, we wore our colourful written "When In Rome" t-shirts and my t-shirt was pink!
I was a pink addict back then, ceh macam sekarang tak je :p




From the mosque we continued our journey to the Roman Forum.
Here are some photos I managed to capture while walking to that place.
Such a beautiful scenery with nice buildings around, still can be recalled in my mind!


A stranger head out of nowhere..








Here are some facts about the Roman Forum.
The forum was a big open space at the center of most Roman cities.
People met there to settle their business, sell and buy things, see their friends, find out about what was happening from the news, and even go to school.
Usually the Forum had a stone pavement for people to walk along.
And there were fancy buildings such as temples, basilicas, and sometimes stores (shops).
In some cities the Forum had a platform which was called the Rostra in it and people could stand on to deliver speeches.
Besar and luas tempat ni!
Sempat main kejar kejar, lompat lompat and sembunyi sembunyi haha okay tipu je.









Then we went to the Colosseum.
The real name of the Colosseum was the Flavian Amphitheatre.
The Colosseum was a place where hundreds of years ago, this place was for battles between human and human and between human and animals.
Macam dalam movie lah kot :O
The vast majority of the combatants who fought in front of Colosseum audiences in Ancient Rome were men (though there were some female gladiators).
Gladiators were generally slaves, prisoners of war or condemned criminals.
One way to avoid line is to buy your tickets online.
And make sure bangun awal pagi sbb tak ramai sangat.
Baru lah seronok lari lari ambil gambar sana sini.
Nak acah jadi monyet panjat sana sini pun takpe hehe.

We had to stay in a hot weather at the Roman Forum and Colosseum.
Because it was Summer, the weather in the Roman Forum and Colosseum was really, really hot.
Hotter than Malaysia I bet, but of course can't beat my 'hotness'.
Okay boleh muntah sekarang. Haha!
But, it didn’t stop us from learning the history of the historical buildings and places there.
I really enjoyed my time there, and to look those antique architectural buildings brought a great excitement in me.

Time tu noob lagi pasal horizontal line in photography -.-"





Ewah, ehhh~




We boarded into the bus and just went along with the flow.
Tak tahu pun bas tu nak pergi mana, main ikut je.
As the bus slowed down, I could see the signboard written ‘Fashion District’.
Ohmagad!
The bus stopped and Ms Adzu said that we could shop here for about an hour.
Amboi dengar je the word 'shopping' haaa terus berdesup hilang.
We entered almost every shop in the Fashion District.
I bought many things here hmm couldn’t stop myself from buying this and that.
We were very thrilled and for that reason we kept saying the word ‘Shopaholic’ every time we talked about anything sepanjang berjalan haha.
I bought a vest, a pair of shoes, a bottle of perfume, a sweater, T-shirts, handbags for ibu and I etc.
We were late about 5 minutes.
We rushed to get into the bus.
As we stepped the stairs to get into the bus, the other delegates took our picture and gave us a big applause.
Kuangasam betui depa ni hahaha.

Najja and I (at behind, segan nak tengok camera hehe tipu)




As we arrived home, my nose seemed to detect a pleasing smell.
Our foster mom cooked a lot of extra large pizzas.
Today we were going to have dinner with Caterina’s uncle, aunt and cousins.
They were very kind!
I didn’t finish my pizzas yet, but they already asked me to eat another one haha.
After pizza, we ate mozzarella cheese, French fries, and potato with cheese.
Yes, our foster mom was a good cook, eh no I mean 'is'.
Of course she is still a good cook until now :)

After dinner, Caterina, Najja and I went out to a park which was just a stone thrown away.
The teachers wanted to meet us and check our modules.
They brainwashed us a bit for not being punctual.
Biasalah perempuan, cakap 10 minit tapi setengah jam tak sampai lagi.
Okay kena berubah! Acece Dylla.
After that, Mone, Najja and I asked Esther (Mone's foster family) to dance for us.
Yes, she’s a good dancer.
Can't deny it.


End of Day 5

More 'Throwback Italy' stories: